Wat is een vergrootglas?

Loep

Vergrootglazen zijn eenvoudige optische apparaten waarmee u objecten kunt zien die veel groter zijn dan u met het blote oog kunt zien. Het maakt gebruik van het feit dat een convergerende lens een vergroot en rechtopstaand beeld creëert wanneer het object zich binnen de eenvoudige brandpuntsafstand van de lens bevindt. Vergrootglazen zijn eenvoudige optische apparaten waarmee u objecten kunt zien die veel groter zijn dan u met het blote oog kunt zien. Ze zijn verkrijgbaar in zeer verschillende maten en uitvoeringen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het werken met kleine voorwerpen (horlogemakers, precisiemechanica), voor het nauwkeuriger bekijken van de details van voorwerpen (postzegels, munten) of voor wetenschappelijk onderzoek, b.v. B. van plantendelen.

Als je met een vergrootglas naar een object kijkt, is het beeld dat je ziet vergroot, goed leesbaar en rechtopstaand. Het is ook een virtueel (schijnbaar) beeld, dus het kan niet op een scherm worden vastgelegd.

Structureel gezien is een vergrootglas een convergerende lens. Het wordt zo dicht bij het object gebracht dat het zich binnen de brandpuntsafstand van de lens bevindt. Met behulp van de karakteristieke stralen (parallelle straal, brandpuntstraal, centrale straal) kan men dan het beeld van het object construeren. Bij een objectafstand die kleiner is dan de brandpuntsafstand ontstaat altijd een vergroot, rechtopstaand, niet-gespiegeld en virtueel beeld. De maximale vergroting van het vergrootglas is afhankelijk van de brandpuntsafstand van de gebruikte lens. Als u de brandpuntsafstand kent, kunt u de vergroting V berekenen met behulp van de vergelijking:

V=s0f

s0 = duidelijke visuele afstand (25 cm)
f = brandpuntsafstand van de lens

De meeste vergrootglazen werken met een vergroting van 2x tot 10x.

Wat is een vergrootglas?
Schuiven naar boven