Voordelen van airconditioning in de slaapkamer

Voordelen van airconditioning in de slaapkamer

De ideale slaaptemperatuur ligt gemiddeld tussen de 15 en 18 °C. In de zomer ben je hier al snel ver van verwijderd, als de kamers overdag geleidelijk zijn opgewarmd en de buitentemperaturen ’s avonds maar een beetje afkoelen. De voor de hand liggende oplossing: een airco voor slaapkamer zorgt met één druk op de knop voor koele lucht. In tegenstelling tot een ventilator verplaatst de airconditioner niet alleen de lucht, maar koelt hij ook daadwerkelijk de lucht in de kamer. Dankzij de lagere kamertemperatuur val je makkelijker in slaap en slaap je ook de hele nacht beter door. Nadelen van airconditioning in de slaapkamer

Velen kennen het misschien uit het vliegtuig of het vakantiehotel: de airconditioning staat zo ingesteld dat het bijna poolkoud is. En na de vakantie? Kom je verkouden thuis? Dit effect moet je zeker vermijden als je airconditioning in de slaapkamer gebruikt. Als de airconditioning op het hoogste niveau staat en koele lucht rechtstreeks op het hoofd wordt geblazen, kunnen de slijmvliezen uitdrogen. Dit kan resulteren in zomerse verkoudheden, nekpijn en hoofdpijn. Zorg er dus voor dat je het correct gebruikt!

Mobiele airco of inbouwsysteem?

Investeren in een slaapkamer airconditioning? Bij aankoop moet u eerst beslissen over een type airconditioner. Over het algemeen kan er onderscheid gemaakt worden tussen mobiele airco’s en split systemen. Zoals de naam al doet vermoeden, kan een mobiel apparaat flexibel worden gebruikt omdat het niet permanent is geïnstalleerd. Een afvoerluchtslang loopt uit het raam of via een ventilatiegat naar buiten. Deze mobiele airco’s zijn echter vaak luidruchtiger dan inbouwsystemen en minder energiezuinig, omdat warme lucht van buiten de ruimte instroomt en vervolgens gekoeld moet worden.

Een zogenaamde split airco bestaat uit een warmtewisselaar die binnen is geplaatst en een compressor die buiten is geplaatst. Zo kan de binnenunit aan de muur worden gemonteerd of in het plafond worden geïntegreerd. Dit gaat meestal gepaard met hogere kosten, maar ook effectiever.

Denk voordat je koopt na over wat je nodig hebt van de airconditioner en welk budget je hebt. Houd er rekening mee dat een airco regelmatig onderhoud nodig heeft, wat ook weer kosten met zich meebrengt. Vergelijk verschillende aanbieders en let daarbij op het volume van het toestel, de energiezuinigheid en het stroomverbruik evenals de gebruiksvriendelijkheid.

Tips voor het gebruik van de airconditioning

Om ervoor te zorgen dat de positieve effecten van het airconditioningsysteem de boventoon voeren, hebben we een paar tips voor u op een rij gezet:

De temperatuur instellen

De belangrijkste regel: zet de airconditioning nooit op een te lage temperatuur. Als het buiten boven de 30°C is, is de verleiding natuurlijk groot om de ruimte goed te koelen. Het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur mag echter niet te groot zijn. Het optimale verschil is minder dan zeven graden.

Lijn de luchtstroom uit

Voel je de heerlijk koele lucht op je huid? Dat is lekker buiten, maar niet aan te raden met de airco in de slaapkamer. De richting waarin de koele lucht wordt uitgeblazen is bij airconditioningsystemen vaak in te stellen. Richt de airconditioner niet rechtstreeks op uw lichaam om onderkoeling te voorkomen. Het is beter om de luchtstroom naar het plafond te richten in plaats van naar het bed. De kamer koelt dan af zonder dat je spanning krijgt.

Regulier onderhoud

Werkt de airconditioning na installatie helemaal vanzelf? Niet helemaal… Laat uw airco regelmatig onderhouden door een vakman. Dit zorgt ervoor dat de airconditioning niet zomaar een “virus katapult” wordt. Zeker als je het gezinsbed deelt met je kinderen, is het aan te raden om op veilig te spelen.

Koel voor het slapengaan

Als je tijdens het slapen niet tegen de koude tocht kunt, kun je toch genieten van een koele slaapkamer. Je kunt de airconditioning in de slaapkamer het beste ongeveer een uur voor het slapen gaan aanzetten. Dan kan de kamer afkoelen en kan de airconditioning voor het slapen gaan uit.

Als alternatief kunt u ook de timerfunctie gebruiken. Stel de airconditioner in om na een uur of minder uit te schakelen. Omdat de koele lucht helpt, vooral bij het inslapen. Als je eenmaal slaapt, daalt je lichaamstemperatuur vanzelf een beetje.

Vertrouw niet alleen op de airconditioning

Wil je vanwege de tocht, het gezoem van het apparaat of het stroomverbruik de airco niet continu aan laten staan? Laat de airconditioner niet al het werk doen. U kunt ook op een andere manier bijdragen aan een aangenaam binnenklimaat door de slaapkamer in de zomer zo koel mogelijk te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u direct zonlicht dempt door overdag jaloezieën of rolluiken neer te laten. Ventileren is alleen ’s ochtends en ’s avonds nodig, als de buitentemperatuur het laagst is. Ook een ademend matras, dat zorgt voor een goede luchtcirculatie, draagt ​​bij aan een prettig slaapklimaat.

Voordelen van airconditioning in de slaapkamer
Schuiven naar boven