Signatuurstempels

Signatuurstempels

Signatuurstempels behoren tot de productgroep motiefstempels. In technische termen worden deze speciale stempels, waarmee een handtekening kan worden gezet die trouw is aan het origineel, facsimile-stempels genoemd. Een handtekeningstempel wordt meestal gebruikt wanneer vertegenwoordigers met de juiste volmacht namens een bepaalde persoon moeten tekenen. Voorbeelden hiervan zijn het zetten van handtekeningen op handtekeningenkaarten, het ondertekenen van reclamepost of het ondertekenen van fanmail door geautoriseerde helpers. De stempelafdruk van een handtekening heeft echter geen rechtsgeldigheid. Belangrijke documenten en certificaten mogen niet worden afgestempeld, maar moeten met de hand worden ondertekend.

Handtekeningstempels zijn verkrijgbaar als eenvoudige houten stempels met een apart stempelkussen en als zelfinktende automatische stempels van plastic of metaal. Stempelen met een zelfinktende stempel is uiterst effectief met slechts één druk op de knop, wat vooral voordelig is voor grote hoeveelheden of bulkmailings. Of het nu gaat om handmatige of automatische stempel: als het vilt van het stempelkussen hoogwaardige inkt bevat, is het verschil tussen de originele handtekening en de gestempelde handtekeningafbeelding op het eerste gezicht nauwelijks te zien.

De kwaliteit van de stempelplaat is van groot belang voor de authentieke uitstraling van de stempelafdruk. Het originele sjabloon voor het graveren van de tekstplaat is een handgeschreven handtekening met een zwarte vulpen, balpen of zwarte viltstift op een witte achtergrond. Tegenwoordig wordt de exacte uitwerking van de belettering meestal gedaan met behulp van lasertechnologie. Om te voorkomen dat de handtekeningstempel in verkeerde handen valt en in het ergste geval wordt gebruikt voor frauduleuze activiteiten, moet deze altijd zorgvuldig worden bewaard, bij voorkeur achter een gesloten deur, in een kluis of in een afsluitbare lade.

Wil je een handtekeningstempel, of een andere stempel, laten maken, kun je online terecht bij de stempelaar.

Signatuurstempels
Schuiven naar boven