Infraroodverwarming

Infraroodverwarming

Als de elektrische warmtebron alleen bedoeld is om een ​​bepaald gebied in de kamer te verwarmen, werkt dit meestal vrij goed. Een voorwaarde is echter een gunstige positionering. Plaats je de verwarmingsplaten daarentegen te ver weg of achter een obstakel, dan krijg je negatieve ervaringen met infrarood verwarming. Want dan bereiken de verwarmende stralen de gewenste plek niet of nauwelijks. Ook duurt het langer als consumenten een grote ruimte willen verwarmen met infraroodverwarming. Tenminste in de ruimtes die niet direct verlicht worden door de verwarmingsplaten.

Allergiepatiënten hebben positieve ervaringen met infraroodverwarming

Infrarood panelen zijn ook goed voor mensen met een allergie. Dit wordt bevestigd door ervaringsrapporten van internet. De reden: de verwarming verwarmt de lucht in de kamer nauwelijks. Het voorkomt turbulentie en gaat hoge niveaus van blootstelling aan stof tegen.

Onze ervaring met infrarood verwarming heeft geleerd dat de systemen goed geschikt zijn als bijverwarming. Als je eigen huis wordt verwarmd via een CV-installatie, is het nauwelijks de moeite waard om deze gedurende korte periodes altijd op volle capaciteit te laten draaien. Dit duurt lang en zorgt voor hogere energiekosten. Een warmtestraler kan lokale ruimtes zoals de badkamer of ontbijtruimte snel, eenvoudig en goedkoop bijverwarmen. Als enig verwarmingssysteem brengt de techniek echter hoge kosten met zich mee, wat in de volgende paragraaf duidelijk wordt.

De gebruikskosten zijn sterk afhankelijk van het gebruik

Vooral als het gaat om de kosten van infraroodverwarming, lopen de ervaringsrapporten sterk uiteen. Want de warmtebron verbruikt elektriciteit van het net en is dus afhankelijk van de duurste energiebron. Als consumenten de verwarming alleen extra en op bepaalde tijden gebruiken, is dat niet zo belangrijk. Negatieve ervaringen met infraroodverwarming ontstaan ​​vooral wanneer deze als stand-alone verwarmingssysteem wordt gebruikt. Want hier onttrekt de techniek lange tijd veel stroom aan het net.

Wilt u voor aanschaf een inschatting maken van de kosten, dan kunt u dit doen met een simpele rekensom:

Verwarmingstijd [in uren] x verwarmingsvermogen [in kilowatt] x elektriciteitsprijs [in euro per kilowatt] = elektriciteitskosten [in euro’s]

Een voorbeeld: Consumenten die 185 dagen per jaar een infraroodstraler met 1.000 watt een uur lang in de badkamer gebruiken, maken zo’n 50 euro per jaar kosten. Als enige verwarmingsinstallatie liggen de exploitatiekosten echter tussen de 2.000 en 4.000 euro, afhankelijk van de grootte en de energetische staat van het gebouw. Een conventionele condensatieketel op gas verbruikt beduidend minder dan 1.000 euro. In dit geval zijn de extra installatiekosten al na enkele jaren afgeschreven.

Infraroodverwarming
Schuiven naar boven